همانطور که طالع بینها به ستارهها رجوع میکنند تا پیشگویی کنند، فالگیران نیز روشها و راههای خاص خود را برای پیشگویی دارند.
برای مثال فالگیر در فال قهوه، پیشگویی دربارهٔ آینده فرد را با توجه به شکل ایجاد شده در فنجانی که از آن قهوه نوشیده شدهاست استخراج میکند.
و یا با اختراع و پیدایش ماشین چاپ، کارتهای بازی بسیار ارزان در دسترس همگان قرار گرفت و از آن زمان فال با کارت نزد فالگیرها محبوبیت زیادی یافت.
در این میان بخصوص کارتهایی موسوم به کارت تاروت که تصاویر و نقشهای رنگی عجیب و غریب دارند، از قدیم توجه طالبان رازها را به خود جلب کردهاست. فالگیر با توجه به این که چه کارتهایی باز شدهاند، چگونه و درچه محیطی قرار دارند؛ پس از بررسی کارتهای تاروت، سرنوشت او را از روی کارتها میخواند.
چرا ما طالع بینی و فال را دوست داریم؟
از دیدگاه روانشناسی طالع بینی جاذبهای بسیار قوی به شمار میرود، زیرا درباره شخصیت و طبیعت افراد بحث میکند، بنابراین به موضوع جالبی برای سرگرمی افراد تبدیل میشود.
۲. طالع بینی را میتوان راه فرار مناسب برای افرادی دانست که میخواهند به هر نحوی شده از تصمیمگیری شانه خالی کنند و از طالع بینی به عنوان کمکی برای تصمیمگیری استفاده کنند. درواقع آنها هر تصمیمی را بهتر از بیتصمیمی میدانند و طالعبینی کمک میکند تا آنها تصمیمی بگیرند حتی اگر به ضررشان باشد.
3. بعضی افراد هرگاه با سؤال گیجکنندهای مواجه شدهاند و نتوانستند به طور منطقی و ساده به آن پاسخ دهند به انواع فال و طالع بینی مراجعه میکنند. مثلا آیا ازدواج این ۲نفر حتما موفق خواهد بود؟ آیا آغاز یک کار تجاری با موفقیت همراه خواهد بود؟ یا سؤالاتی از این دست که فکر میکنند فقط طالعبینی میتواند به آنها جواب دهد.
۴. کسانی که در زمینه فال و طالعبینی فعالیت میکنند بیشتراوقات خود را در موقعیتی رازآمیز میبینند. موقعیتی ویژه که با علوم غریبه در ارتباط است. آنها از علائم عجیب استفاده میکنند، جدولهای نجومی را به کار میگیرند و همواره احساس میکنند بر نیروهایی احاطه دارند که برای علم ناآشناست. این مسائل برای دیگران جاذبه دارد و آنها را به خود جذب میکند.
۵. از همه مهمتر علتی که موجب میشود طالعبینی رشد فراوانی پیدا کند در یک کلمه خلاصه میشود و آن «پول» است. طالعبینان حرفهای از راههای گوناگون به کسب پول میپردازند و همانطور که بسیاری از رسانهها و روزنامهها تضمین فروش روزانه خود را مرهون ستون طالعبینی میدانند. به این ترتیب طالعبینی در دنیای امروز به تجارتی سودآور تبدیل شده است که نفرات اصلی آن راهکارهای زیادی میاندیشند تا بتوانند همچنان درآمد کسب کنند.
نظر اسلام در مورد فال چیست؟
فال و فالگیری؛ یکی از شیوههایی بوده و هست که برخی از انسانها بهوسیلهی آن میخواهند از رویدادهای فردا و آیندهی خویش آگاهی یابند، و بدانند چه رخدادهای نیک و یا بدی در انتظار آنها است.
به نقل از اسلام کوئست؛ بدون شک فال نیک و بد، اثر طبیعى و تکوینی ندارند، ولى داراى آثار روانى هستند؛ چرا که فال نیک امید آفرین است، در حالیکه فال بد موجب نومیدى و ناتوانى میشود. از اینرو، دین اسلام از فال نیک نهى نکرده، ولى فال بد را به شدّت محکوم کرده است.
تطیّر و فال بد؛ بیشتر به حالت نفسانی خود افراد بازگشت میکند که برای نجات از آن، پیشوایان معصوم(ع) راهحلهایی؛ همچون بیاعتنایی، توکل بر خدا و دعا را ارائه دادهاند.
علاوه بر تفأل به قرآن کریم (استخاره)، تفأل به دیوان حافظ نیز میان مردم رواج دارد، که به بیان صاحب جواهر؛ «تفأّل به غیر قرآن [از قبیل دیوان شعرا همچون دیوان حافظ] اگر منجرّ به صدور حکم قطعى و جزمى نگردد، جایز است»؛ هر چند به پای استخارهی شرعی با قرآن کریم نمیرسد، اما باید توجه داشت؛
عادت نمودن به استفاده از فال حافظ چندان صحیح به نظر نمیرسد. جایی که انسان باید از نیروی عقل و خرد استفاده نماید و یا از تجارب و آگاهی دیگران با مشورت از ایشان بهره گیرد، باید بر طبق آن عمل نماید. توقّع ما از حافظ آن است که با شیرینی سخنانش، اندیشهای نو و معرفتی تازه در قالب ادبیات فارسی به ما بیاموزد.
رویکرد ما به دیوان حافظ، باید رویکردی از سر اخلاص و محبت به کسی باشد که چون معلمی عزیز میتواند گره از مشکلات فکری بگشاید و در این راه هیچگاه نباید حد اعتدال و میانهروی را در استفاده از آن فراموش کرد.
منبع انواع روش های طالع بینی: فال آلامتو